Polgárháború felé sodródik Venezuela


Nicolas Maduro venezuelai elnök parancsot adott szerdán a hadseregnek, hogy 2600 katonát vezényeljen a nyugati Táchira államba az ott kialakult fosztogatások és összecsapások megfékezésére, miközben újabb halálos áldozatot követeltek az április eleje óta országszerte tartó tüntetések.

“Kétezer katonának és a különleges alakulatok 600 tagjának átdobására adtam parancsot” – jelentette ki Vladimir Padrino Lopez védelmi miniszter a VTV állami televízióban, hozzátéve, hogy az elnök kérésére cselekedett. A szocialista államfő előzőleg ismét meghosszabbította a dél-amerikai országban tavaly január óta érvényben lévő rendkívüli állapotot, amely lehetővé teszi számára az alkotmány adta jogok korlátozását és rendkívüli intézkedések meghozatalát a szociális szféra, valamint a gazdaság, a politika és az igazságszolgáltatás terén.

Szerdára virradó éjjel Táchira államban üzletek tucatjait fosztották ki és felgyújtottak két rendőrkapitányságot. Zavargások voltak az ország más régióiban is, köztük a főváros Caracas keleti felében, San Antonio Los Altosban pedig álarcos tüntetők barikádokat emeltek. Padrino Lopez tábornok fegyveres felkelésnek bélyegezte a történteket, kijelentve, hogy “nem lehet tüntetésekről beszélni”.

“Felforgató cselekményekről van szó (…), amelyek immár fegyveres felkelésbe fordulnak”

– állította a védelmi miniszter. “Az elképzelés az, hogy Venezuelát Szíriává változtatják, Táchirát pedig egyfajta Aleppóvá” – tette hozzá, leszögezve ugyanakkor: nem engedik meg, “hogy a nemzet káoszba süllyedjen”.

Venezuelát április eleje óta a Maduro elnök elleni tüntetések egész hulláma rázta meg, miközben napról napra nő,
 és szerdán egy 15 éves fiú halálával 43-ra emelkedett az erőszakos összecsapások halálos áldozatainak száma. 
Sajtójelentések szerint a fiú nem volt a Táchirában lezajlott kedd délutáni tüntetések résztvevője, hanem vásárolni
 indult, amikor a tüntetők és a nemzeti gárda összecsapásának kereszttüzébe került.
Forrás:

MTI