Washington sem érti Kijev ámokfutását


Tovább tart az Ukrajnára zúduló össztűz az egyes orosz portálokhoz való hozzáférés betiltása miatt.

Most az amerikai külügyminisztérium fejezte ki aggodalmait a kijevi lépés miatt. Arra emlékeztetnek, hogy ez a korlátozás sérti az ukrán alkotmány rendelkezéseit is, merthogy a szólásszabadság alkotmányos jog. Egy egészséges demokráciában alap a szabad véleménynyilvánítás, hívják fel közleményükben a figyelmet.

Mint arról már korábban mi is írtunk, az Európai Unióban is rosszallással fogadták a döntést, s bővebb magyarázatot várnak Kijevtől. A NATO ellenben úgy véli, ez elsősorban biztonsági kérdés, és nem pedig a szólásszabadság korlátozásáról szól. A Human Rights Watch jegyzett emberjogi szervezet is éles kritikát fogalmazott meg. Mindezek ellenére Petro Porosenko elnök sietve aláírta a nemzetbiztonsági tanács döntésén alapuló korlátozó intézkedéseket, ami miatt sokan már egyenesen az észak-koreai diktatúrához hasonlítják a kijevi hatalmi rezsimet.

A letiltott Yandex és Odnoklassznyiki (OK.ru) keresőmotorokat az ukránok több mint fele használja, és jóval népszerűbbek a Facebooknál és a Google-nál. Letiltották a Mail.ru e-mail szolgáltatást is.

A Yandex egyébként globálisan is az öt legnépszerűbb keresők egyike. Ukrajnában 11 millió havi használója van, ami az ország lakosságának egynegyede.