Az ukránok jobban szeretik a Vkontaktye közösségi oldalt a Facebooknál


A Vkontaktye közösségi oldal népszerűbb az ukrán polgárok körében, mint a Facebook, felhasználói pedig legalább olyan műveltek, mint a Twitteréi – derül ki a Tarasz Sevcsenko Kijevi Nemzeti Egyetem szociológiai kara által a Facebookon közzétett felmérési eredményekből – számolt be a Kárpátalja hetilap.

A felhasználói szokásoknak az Ukrajnai Internet Szövetség által elvégzett negyedéves vizsgálataiból kitűnik, hogy a Vkontaktye és az Odnoklassznyiki népszerűbb közösségi oldalak az ukrajnai felhasználók körében, mint a Facebook vagy a Twitter. Ugyanakkor, derül ki az összeállításból, a Gemius cég 2016-os felméréséből kitűnik, hogy a Vkontaktye felhasználóinak végzettsége nem marad el a nyugati közösségi oldalak mutatóitól, kis híján megegyezik a Twitter felhasználóiéval.

Az egyetem ugyancsak idézi a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet felmérését, mely szerint csupán az emberek 7,5%-a bízik meg a közösségi oldalakban, miközben az ukrán polgárok 40,4%-a bízik az országos tévécsatornákban. Ez annak a jele lehet, hogy a közösségi oldalak csak kevéssé képesek befolyásolni az ukránok világnézetét – mutat rá az Ukrajinszka Pravda.
Ami a Vkontaktye oroszországi szerepét illeti, a portál felidéz egy a Social Science Research Network által közzétett kutatást, mely szerint a közösségi oldalnak Oroszországban jelentős szerepe van a protesztmozgalmak szervezésében. A kutatási eredményekből kitűnik, hogy a Vkontaktye felhasználóinak 10 %-os növekedése egy adott régióban 2011-ben 4,6 %-kal növelte a tiltakozó megmozdulások valószínűségét, valamint 19%-kal a tiltakozók számát.

Forrás:

karpataljalap.net