Egyre pusztítóbb a munkaerőhiány Magyarországon


Történelmi csúcsra nőtt az üres álláshelyek száma, a cégek pedig soha nem panaszkodtak korábban annyira a munkaerőhiányra, mint most.

Az idei első negyedévben csak a versenyszférában 43 ezer betöltetlen álláshelyet tartott nyilván a Központi Statisztikai Hivatal, ami soha nem látott szintet jelent. Az előző év azonos időszakához képest hétezres a növekedés, egy negyedév alatt 3500-zal emelkedett az üres álláshelyek száma. A fenti adat csak azokat a munkahelyeket összesíti, amelyeket a cégek jelentenek, vagy amelyeknél lépést tettek az álláshely betöltésére, szakmai szervezetek 100-200 ezerre teszik a betöltetlen álláshelyek számát – írja a VG.

Az iparban már a cégek háromnegyede küszködik munkaerőhiánnyal. A feldolgozóiparban 17 ezer dolgozót kerestek január–március között, ami több mint kétezerrel haladja meg a 2016 első negyedévit. Az információ-kommunikációban 2700 állás betöltetlen, szakmai szövetségek szerint azonban akár 20 ezer informatikus is hiányozhat. Az építőipari vállalatok immár fele tartja hatalmas problémának a munkaerőhiányt, számos beruházás, építés azért késik vagy marad el, mert nincs, aki dolgozzon.

A kereskedelem-gépjárműjavítás terén először emelkedett ötezer fölé a betöltetlen álláshelyek száma, a szálláshely-szolgáltatásban kétezer fölé nőtt, és a nyári strandszezon kezdetével ez mostanra még magasabbá válhatott. Emelkedik a munkaerőhiány a közigazgatásban, az egészségügyben és a szociális ellátásban is. Utóbbiból hétezer dolgozó hiányzik, ami történelmi rekord.

A legtöbb vállalat igyekszik beruházásokkal, gépesítéssel pótolni a munkaerőt, ez azonban korlátokba ütközik. A számos szektorban két számjegyű béremelés sem hoz megoldást, hiszen a képzett munkaerőt ez nem pótolja. A cégek a legváltozatosabb technikákkal próbálják csábítani és elcsábítani a dolgozókat a konkurensektől, sokan képzési programokat is indítanak, az áttörés azonban várat magára. A teljes nemzetgazdaságban összesen 60 ezer betöltetlen állás lehet, ám ez csak becslés, az állami szférában már több negyedéve nincsenek friss adatok.