Jogosítványpánikot okozott egy új jogszabály Magyarországon


Mindennapos eset mostanság, hogy a rendőrök hívják fel az autósok figyelmét ellenőrzés közben, hogy bizony akkor sem érvényes a jogosítványuk, ha rajta lévő dátum szerint még igen. A helyzet kissé félreértelmezhető, úgy tűnik még a hatóság számára is.

A Magyar Nemzet foglalkozott a megváltozott szabályozással, mert a lap egyik olvasója arról számolt be, hogy egy közúti ellenőrzés során közölték vele, év végén lejáró jogosítványa valójában már nem érvényes – írja a HVG.

A rendőr arra a jogszabályra hivatkozott, ami január óta hatályos, és a vezetői engedély érvényességét a tulajdonos születésének dátumához köti, ami jelen esetben már elmúlt. A bírságot egyébként megúszta, de figyelmeztették újítsa meg a jogosítványát.

A január eleje óta valóban új előírás van érvényben, amely a születésnaphoz köti a jogosítvány lejártát, de a jelenleg érvényes vezetői engedélyek lejárati idejét nem írja felül. A rendelkezés csak az új, vagy megújítandó okmányok érvényességét érinti. Azaz a dokumentumon feltüntetett dátumot kell figyelembe vennie mind a hatóságoknak, mind a tulajdonosnak. (A korábbi szabályok szerint a vezetői engedély érvényessége a kiállítási dátum valamelyik évfordulója volt.)

Az első jogosítvány kiállítása egyébiránt ingyenes, a hosszabbításkor négyezer forintot kell fizetni. Az 50 év alattiaknak az orvosi alkalmassági vizsgálatért 7200 forint, míg idősebb korban több ezer forinttal csökken a díj.