Magas fokú harckészültséget ért el a NATO gyorsreagálású erőinek lengyelországi parancsnoksága


Magas fokú harckészültséget ért el szerdán a közép-európai térségben bevethető, a NATO gyorsreagálású erőit koordináló szczecini nemzetközi hadtest – jelentette a Dziennik Gazeta Prawna lengyel napilap honlapján.

A magas fokú harckészültség (High Readiness) elérésével az északnyugat-lengyelországi Szczecinbe telepített parancsnokság hatáskörébe kerül a NATO keleti szárnyán – Lengyelországban, a három balti államban, Szlovákiában és Magyarországon – esetlegesen végrehajtandó szárazföldi, de a légi- és tengeri erők, valamint a különleges alakulatok bevetését is feltételező műveletek teljes körű felügyelete és irányítása.

A Szczecin székhellyel 1999 óta működő közös német-dán-lengyel hadtest megerősítéséről, a NATO gyorsreagálású erőinek egyik parancsnokságává fejlesztéséről a 2014-es newporti NATO-csúcson döntöttek. Azóta fokozatosan növelték harckészültségét, a parancsnokság személyzetét az eredeti 200-ról kétszeresére bővítették.

A hadtest átalakításának zárószakasza a június 11. és 24. között a balti országokban és Lengyelországban 11 ezer katona – ezen belül az idén tavasszal odatelepített nemzetközi NATO-zászlóaljak – részvételével zajló, Saber Strike (Kardcsapás) 2017 fedőnevű hadgyakorlat része. A gyakorlatnak a szczecini hadtestet érintő szakaszában, mely a lengyel kikötővárosban, valamint a németországi Grafenwöhrben is zajlott, több mint 30 alakulatot képviselő mintegy 1300 katona vett részt. A magas fokú harckészültséget bizonyító oklevél megszerzését követően a szczecini hadtest közvetlen irányítása alá kerül a Saber Strike hadgyakorlat hátralévő része.

Az átalakított szczecini parancsnokságnak a NATO szükség esetén öt hadosztályt, valamint 20 támogató alakulatot rendelhet alá. A parancsnokság összehangolja a hat, Lengyelországban, a három balti államban, Szlovákiában és Magyarországon létesített, a NATO nagyon magas készenlétű erőit integráló elem (NATO Force Integration Unit – NFIU) tevékenységét is.

A Szczecin székhellyel 1999 óta működő közös német-dán-lengyel hadtest jelenleg 25 állam részvételével tevékenykedik, a nem NATO-tagok közül Finnország és Svédország képviselteti magát benne.

Forrás:

MTI