Marad a válsághelyzet az energetikai szektorban


Az ukrán kormány kénytelen volt újabb egy hónappal meghosszabbítani az energetikai szektorban még idén február közepén elrendelt rendkívüli állapotot.

A válsághelyzetként is értelmezhető rendelkezés július közepéig biztosan életben marad. S tekintettel arra, hogy közeleg az ősz, a fűtési szezon, aligha fogják már azt hatályon kívül helyezni. A rendkívüli helyzet lehetőséget ad bármikor jelentősen korlátozni az áramszolgáltatást vagy akár a hőszolgáltatást is. Az egész szituáció a donbászi kereskedelmi blokádra vezethető vissza.
A már négy hónapja tartó blokád azzal kezdődött, hogy a kelet-ukrajnai frontot megjárt háborús veteránok kiegészülve egyes nacionalista képződmények aktivistáival, megakadályozták, hogy az ún. Donyecki és Luhanszki „népköztársaságok” területéről szénnel megpakolt vasúti kocsik lépjenek be a Kijev által kontrollált területre.

Eleinte Petro Porosenko államfő és Volodimir Grojszman miniszterelnök is elítélte a blokádot, de nem sokkal később módosítottak álláspontjukon, sőt, a nemzetbiztonsági tanács határozatba iktatta a teljes kereskedelmi blokádot. Akkor a jegybank elemzői úgy számoltak, hogy éves szinten 2 milliárd dollárt tehet ki az ebből származó gazdasági veszteség. A hirtelen fellépő szénhiány miatt rendkívüli helyzetet hirdettek az energetikai szektorban, amit ugye azóta is rendre meghosszabbítanak.

A donbászi kereskedelmi blokád és úgy általában a három éve húzódó kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus hatására 2017 első négy hónapjában 4,7 százalékkal, avagy 3,33 milliárd dollárral nőtt Ukrajna államadóssága és májusra elérte a 74,31 milliárd dollárt.

Forrás:

KárpátHír