Elfoglalta Oszama bin Laden egykori rejtekhelyét az Iszlám Állam


Az Iszlám Állam elfoglalta az al-Kaida volt vezetője, Oszama bin Laden egykori erődjének számító Tora Bora barlangrendszert.

Ez volt a tálibok kulcsfontosságú rejtekhelye Afganisztán keleti részén. A barlang- és alagútrendszer három-négy napig tartó heves harcokat követően került az Iszlám Állam harcosainak kezére – közölte Usztad Iszrarullah Murád, a tartományi tanács tagja. Elmondása szerint a harcok következtében sok család elmenekült a térségből.

A legendás alagút- és barlangrendszer Oszama bin Laden és az al-Kaida vezetőségének búvóhelyeként szolgált, mielőtt az Egyesült Államok háborút indított Afganisztánban az al-Kaida vezetőségének menedéket biztosító tálibok ellen a 2001. szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadásokat követően. A Tora Bora hegyi erődért vívott harcban bin Laden kicsúszott az amerikaiak kezei közül és Pakisztánba menekült.

A kelet-afganisztáni Nangrahar tartomány Pakisztánnal határos. A területen van az április végi tavaszi offenzívát indító tálibok bázisa, de ez a hátországa a dzsihádistáknak is Afganisztánban. A táliboknak és az Iszlám Államnak is, amely az országban meg akarja dönteni a kormányt. Ugyanakkor a két terrorcsoport is éles viszályban áll egymással vezetőségi és taktikai kérdések tekintetében.

Befolyásának csúcspontján, 2015-ben az Iszlám Állam kilenc körzetet tartott ellenőrzése alatt Nangrahar tartományban. A csoport területszerzésre és a területek megtartására való képessége az afgán katonai akcióknak, nemzetközi légicsapásoknak és a tálib fegyveresekkel való összecsapásoknak köszönhetően azonban jelentősen csökkent. Az afgán védelmi minisztérium közlése szerint az idén áprilisban az IÁ Nangrahar tartománybeli alagútrendszere ellen intézett amerikai légicsapásokban több mint 90 dzsihádista vesztette életét.

Forrás:

MTI