Ismét elfogadják a kárpátaljai magyar érettségit a magyarországi felvételinél


Jelentős problémát okozott a továbbtanulók számára, hogy a magyarországi felsőoktatási intézményekben nem fogadták el a kárpátaljai iskolákban magyar nyelvből tett érettségi vizsga eredményét. Most úgy néz ki megoldódott a sokakat érintő kérdés.

A részletekről Orosz Ildikó beszélt a Kárpátalja.ma portálnak. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) évek óta azon dolgozik, hogy elhárítsa a fiatalok útjából ezt az akadályt. A KMPSZ elnöke elmondta, harmadik éve küzdünk ezzel a problémával. Tavaly egy hosszabb tárgyalássorozat után megállapodtunk a magyarországi Oktatási Hivatallal abban, hogy amennyiben a KMPSZ-nek sikerül elérnie, hogy a kárpátaljai magyar tannyelvű iskolák magyar nyelv vizsgájának követelményrendszere összhangba kerüljön a magyarországi követelményrendszerrel, ők ezt komplex magyar érettségi vizsgaként fogják elfogadni.

Orosz Ildikó örömmel tudatja, hogy megérkezett dr. Gloviczki Zoltánnak, az Oktatási Hivatal elnökének levele, miszerint

az ukrajnai magyar nyelv érettségi vizsga „középszintű magyar nyelv és irodalom vizsgatárgyként elfogadható a magyar felsőoktatási felvételi eljárásokban”.

Örömmel tölt el, hogy összefogással sikerült ismét eredményt felmutatnunk a kárpátaljai magyarság érdekeinek védelmében – tette hozzá az elnök asszony.