Két ukrajnai megyében is jelentősen nőtt a kanyarós megbetegedések száma


Az Egészségügyi Minisztérium a kanyarós megbetegedések számának jelentős növekedéséről számolt be Ivano-Frankivszk és Odessza megyékben – számolt be ukrán forrásokra hivatkozva a Kárpátalja hetilap.

Az egészségügyi tárca június 13-i adatai szerint Ukrajnában 735 kanyarós esetet jegyeztek fel, ebből 536-ot gyerekeknél és serdülőknél. Összességében 2017-ben Ukrajna 15 megyéjében bukkant fel a kanyaró. A legtöbb esetet Ivano-Frankivszk (392) és Odessza (267) megyékből jelentették.

Idén a már említett két régión túl 19 esetet jelentettek Ternopil megyéből, 11-et a dnyipropetrovszkiból, kilencet a vinnicjaiból, nyolcat a csernyivciből, hetet a lembergiből, négyet-négyet Kárpátaljáról és Kijevből, továbbá hármat Hmelnickij és kettőt Kirovohrad megyékből. Egy-egy eset előfordult Donyeck, Zsitomir és Cserkasszi megyékben is.

A kanyarós megbetegedések számának növekedését a gyerekek és a felnőttek alacsony oltottsági arányával hozzák összefüggésbe. A betegség bárkit megfertőzhet, aki nem immunis. A kanyaró tünetei magas láz, orrfolyás, köhögés, bőrkiütés, néha hányás és hasmenés. Gyakori szövődménye a tüdőgyulladás, az agyat is megtámadhatja.
A betegségnek nem létezik specifikus kezelése, ugyanakkor oltással megelőzhető. Jelenleg Ukrajnában a GSK gyártmányú kanyaró, mumpsz és rubeola elleni kombinált oltást alkalmazzák, amelyet az UNICEF szerez be az ország számára költségvetési forrásból.