Lekapcsolhatják az áramot az ungvári reptéren


Jelentős tartozásokat halmozott fel az ungvári nemzetközi repülőtér, az áramszolgáltatónak 143 ezer hrivnyával, a dolgozóknak pedig több mint 100 ezer hrivnya bérrel tartozik az üzemeltető. A légikikötő csak charter-járatot és kisgépeket fogad, menetrend szerinti járatok nincsenek.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a repülőtér csak napkeltétől-napnyugtáig, a látvarepülés (VFR – Visual Flight Rules) szabályai szerint üzemel, mivel nem rendelkezik a kellő engedélyekkel, részben mert 2016. június 16-án lejárt a szlovák-ukrán egyezmény a légtér használatával kapcsolatban. Így nem is tudnának menetrend szerinti járatokat fogadni és indítani. A költségvetési fenntartású repülőtér emellett jelentős tartozásokat halmozott fel. Az áramszolgáltatónak 143 ezer hrivnyával, az alkalmazottaknak 100 ezer hrivnyával tartoznak.

Az áramszolgáltató három napon belül lekacsolhatja az áramot. A problémák ellenére gőzerővel folyik a légikikötő korszerűsítése, a napokban elkészült a repülőtér új és korszerű biztonsági kerítése, és az államfő vizitje előtt fejezték be a kifutó bővítését. Folynak a tárgyalások a légügyi szervekkel és a szlovák féllel az engedélyek megújításáról.

Forrás:

KárpátHír