Taroltak néptáncos tehetségeink


Az elmúlt hétvégén Miskolcon került megrendezésre a VIII. Dunán innen, Tiszán túl című Kárpát-medencei ifjúsági és népművészeti tehetségkutató verseny döntője. A nagyszabású rendezvénynek a Művészetek Háza adott otthont, ahol 427 résztvevővel összesen 74 produkciót láthatott a nagyérdemű és értékelhetett a zsűri, melynek elnöke Havasréti Pál népzenész volt, de többek mellett a zsűri soraiban ült az ismert népdalénekes, Sebestyén Márta is. Kárpátaljáról közel félszáz néptáncos, népzenész és énekes jutott a döntőbe, és most sem akárhogyan szerepeltek – számolt be a KISZÓ.

– A Dunán innen, Tiszán túl tehetségkutató versenybe négy évvel ezelőtt kapcsolódtunk be. Rápoti-Fekete Mónika, a rendezvény megálmodója felajánlotta, hogy a következő évben az elődöntő Kárpátalján kerüljön megrendezésre. Ez így is történt, azóta aktív tagjai vagyunk a programnak – mondta Kokas Erzsébet, a Kokas Banda Népzenei Együttes népdalénekese, a Kárpátaljai Népi Zenede alapító tagja, népi ének tanára.

Hozzátette, két éve Péterfalván szervezték meg az elődöntőket, az idei Beregszászban zajlott, de jövőre ismét falun lesz, és még több gyermeket várnak.
– Most nemcsak a zenede növendékei jutottak a döntőbe, a munkácsi Popovics Emese és a csapi Dzjabkó Rebeka népdal kategóriában, valamint a tiszapéterfalvai Napsugár Hagyományőrző Gyermekcsoport mindkét csoportja, de sajnos csak a nagyobbakat tudtuk elhozni.

– Idén nagyon erős volt a mezőny. A kárpátaljai gyerekek hogy szerepeltek?
– Nagyon jól. Bevallom, kellemes meglepetésként ért bennünket az eredményhirdetés, amikor egymás után hallottuk, milyen nagyszerű minősítésekben részesültek a tanítványaink. Gyurkó Abigél, a zenede népdalénekese arany minősítést kapott, a Napsugár Hagyományőrző Gyermekcsoport nagy énekegyüttese szintén aranyminősítésben részesült, a kis énekegyüttes előadását bronz minősítéssel jutalmazták. A számos színvonalas táncegyüttes közül a mi táncegyüttesünk ugyancsak bronz fokozatot ért el. A keresztúri Turda Jázmin népmesemondás kategóriában ezüst fokozatot nyert. Most szeretnék minden gyermeket biztatni, hogy jövőre legyenek bátrak, és ők is mondjanak népmesét, és érjenek el legalább olyan eredményt, mint Jázmin.

Az eredményhirdetés után Rápoti-Fekete Mónikát, a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület kuratóriumi elnökét arra kértük, értékelje az idei versenyt.

– Minden korábbinál erősebb volt a mostani megmérettetés. Az előválogatók kilenc helyszínen zajlottak, az egyik közülük Beregszász volt. A gyerekek és kísérőik szinte az egész Kárpát-medencéből érkeztek, itt voltak a székelyudvarhelyiek, a csíkszeredaiak, oroszhegyiek, Magyarországról is számos tehetséges gyermek érkezett, így például Zsámbékról, Budapestről, Encsről, Gödöllőről. Bevallom őszintén, sok munkába és erőfeszítésbe került megszervezni a versenyt, de megérte. Ennyi boldog és tehetséges gyermeket látni gyönyörűség. Mi, szervezők pedig azért vagyunk boldogok, hogy évről évre egyre nagyobb az érdeklődés, ebből kifolyólag nívósabb a rendezvény. Öröm az is, hogy látjuk, itt életre szóló barátságok születnek, a gyerekek között lélekből jövő bizalmi kapcsolat alakul ki, és ez így van rendjén, hiszen mi, a Kárpát-medencében élő magyarok egy nagy család vagyunk.