A modern harcmezőn esélye sincs a magyar katonai helikoptereknek


A legalapvetőbb, régóta hiányzó fejlesztéseket sem hajtották végre azokon a Mi-17-es helikoptereken, melyeket a honvédelmi tárca az elmúlt háromnegyed évben nagyjavíttatott Oroszországban, mintegy négymilliárd forint értékben – értesült lapunk. Így a gépeken továbbra sincs úgynevezett önvédelmi berendezéskészlet, mely nélkül a modern harcmezőn fikarcnyi túlélési esélye sincs a gépekkel repülőknek. A lap úgy fogalmaz, hogy jelenleg a helikopterek arra alkalmasak, hogy egy civil katasztrófavédelmi egységben szolgáljanak – írja a 24.hu.

A négy darab Mi-17-es májusban érkezett vissza az oroszországi Novoszibirszkből, ahol tavaly ősz óta dolgoztak a nagyjavításon. A helikopterek üzemi ideje kétezer óra repülési és nyolc év naptári, ezt követően kell elvégezni a nagyszabású műszaki vizsgálatot, amelynek során a gépeket szétszedik és újra összerakják.

Ez a nagygenerál megfelelő alkalom lett volna arra, hogy beszereljék az úgynevezett infracsapdákat, amelyek arra szolgálnak, hogy el tudják téríteni a helikopterek ellen indított, vállról indítható rakétákat. Az orosz kínálatban van is egy teljesen automatizált berendezés, amelynek beszerelését nyugodtan kérhette volna a megrendelő HM, ám ők ezt nem tették meg. Sőt, a kabint, a hajtóművet sem védi páncéllemez vagy kevlárbetét a csöves fegyverek lövedékeitől és a repeszektől. A környező országok által használt Mi-17-eseken mind megvannak ezek a berendezések.

Fotó: Zord Gábor / Magyar Nemzet