Donbászi helyett orosz szenet vásárol Ukrajna


Meglehetősen abszurd, de tény: Ukrajna Oroszországtól vásárolja a legtöbb szenet, úgy, hogy közben blokkolja az elviekben sajátnak tekinthető, donbászi területről származó szénszállításokat.

Az idei év első öt hónapjában 1 millió tonna szenet szállítottak az ukrajnai erőművek telephelyeire, ebből májusban 446 ezer tonnát, amiből 419 ezer tonna Oroszországból érkezett. Ki tudja, még az is lehet, hogy ez az orosz szén valójában donbászi kitermelésű…

Összesen az egymillióból pedig 777 ezer tonnát tett ki az orosz szén aránya. Lengyelországból 119 ezer tonnát, míg a Dél-afrikai Köztársaságból százezer tonnát importáltak, noha úgy volt, az afrikai kontinensről fogják megoldani a donbászi kereskedelmi blokádból fakadó szénkiesést.
Ukrajnának az idei évben valamivel több, mint 26 millió tonna szénre van szüksége az erőművek normális működtetése céljából.

2017 februárjáig a kelet-ukrajnai területekről érkeztek a szállítmányok, de a donbászi blokád ennek véget vetett. Ezek után rendkívüli helyzetet hirdettek az energetikai ágazatban, ami mindmáig érvényben is van, sőt, épp a napokban hosszabbították azt meg.

Forrás:

KárpátHír/Golos.ua