Hamarosan megkezdődnek a Brexit tárgyalások


Az eredeti terveknek megfelelően június 19-én kezdődnek a Nagy-Britannia európai uniós kilépéséről (Brexit) folytatandó tárgyalások – jelentette be Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló és David Davis brit Brexit-miniszter csütörtökön közös közleményben.

A dokumentum szerint Michel Barnier és David Davis abban állapodtak meg a nap folyamán, hogy június 19-én kezdik meg Brüsszelben a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye szerinti tárgyalásokat.

A szóban forgó cikkely az uniós tagság megszűnésének folyamatát szabályozza, és a kilépési szándék hivatalos bejelentése után kétévi időtávlatot irányoz elő a kilépés feltételeiről folytatandó tárgyalásokra. Theresa May brit miniszterelnök idén március 29-én jelentette be hivatalosan e szándékot, így Nagy-Britannia uniós tagsága 2019 márciusában szűnhet meg, hacsak a jelenlegi uniós tagállamok nem állapodnak meg konszenzussal a tárgyalások meghosszabbításáról.

A brit kormány a június 8-ra kiírt előrehozott parlamenti választások előtt is úgy tervezte, hogy június 19-én kezdi meg hivatalosan a kilépési tárgyalásokat. A voksolás eredményeként azonban a Theresa May vezette brit Konzervatív Párt elvesztette abszolút parlamenti többségét és kisebbségi kormányzásra kényszerül. A Konzervatív Párt a legnagyobb észak-írországi lojalista erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) frakciójával együttműködve akar tovább kormányozni, mivel a két pártnak együttesen megvan az abszolút többsége az alsóházban. Az erről folytatott tárgyalások azonban még nem értek véget, ami sokakban olyan félelmet keltett, hogy felborul a brit kormány által tervezett tárgyalási menetrend.

Forrás:

MTI