Navalnijnak nincs esélye az elnökjelöltségre az orosz választási bizottság vezetője szerint


Büntetett előélete miatt Alekszej Navalnij ellenzéki politikus nem jegyezhető be jelöltként a jövő évi elnökválasztásra, és ezen csak a “csoda” változtathat – jelentette ki a Dozsgy független tévécsatornának Ella Pamfilova, az orosz Központi Választási Bizottság elnöke.

A szerda késő este elhangzott nyilatkozat csütörtökön nyert szélesebb médianyilvánosságot Oroszországban. “Én is értem és ő is érti, hogy az elítéltetése miatt nincs esélye arra, hogy regisztrálják a választásokra. Így rendelkezik a törvény” – mondta. Pamfilova szerint az orosz alkotmány rendelkezik a szavazati jog szövetségi törvény általi korlátozásáról. Mindazonáltal nem zárta ki a “csoda” lehetőségét, abban az esetben, ha Navalnij semmítő panasszal él az alkotmánybíróságnál. Kijelentette ugyanakkor, hogy az ellenzékit “politikai szent tehénnek” tekinti, és a jelöltek bejegyzését irányító testület vezetőjeként nincs joga velük kapcsolatban véleményt alkotni.

A tisztségviselő hangot adott meggyőződésének, hogy az ország hasznára válna, ha az ellenzéki jelöltek több megjelenési lehetőséget kapnának a szövetségi televíziós csatornákon, és ha a jelöltek kamerák előtt vitáznának. Mint mondta, az államnak nem szabad akadályoznia semmilyen politikai erőt sem az elnökjelölt-állításban.

Navalnijt az úgynevezett Kirovlesz-ügyben ítélték el, sikkasztás miatt. Az ügyben a politikus másodszor is az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult, amely azonban még nem hozott döntést.
A Vlagyimir Putyin elnök kihívójaként fellépő, 41 éves Navalnijt és Pjotr Oficerov üzletembert azzal vádolták meg, hogy 16 millió rubelt (jelenlegi értékén mintegy 80 millió forintot) sikkasztottak el a Kirovlesz állami fakitermelő vállalattól. A bíróság 2013-ban ötévi börtönre és pénzbírságra ítélte a politikust, az EJEB azonban törvénytelennek minősítette a verdiktet, az orosz legfelsőbb bíróság pedig tavaly novemberben elrendelte a perújrafelvételt.

Forrás:

MTI