Washingtonban vádat emeltek Erdogan biztonsági kíséretének tagjai ellen


Washingtonban vádat emeltek csütörtökön a török elnök biztonsági kíséretének tagjai ellen, mert a múlt hónapban Recep Tayyip Erdogan elnök ellen fellépő békés tüntetőkre támadtak a washingtoni török nagykövetség előtt.

Több mint egy tucat török biztonsági őr és rendőr ellen emeltek vádat és adtak ki letartóztatási parancsot. Az intézkedést Muriel Bowser washingtoni polgármester jelentette be a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján. Közölte: valamennyiük ellen az a vád, hogy az amerikai rendőrök jelenlétét figyelmen kívül hagyva békés tüntetőkre támadtak a washingtoni török nagykövet rezidenciája előtt.

Rex Tillerson külügyminiszter közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta: a vádemelés egyértelmű üzenet arról, hogy „az Egyesült Államok nem tűri el, hogy megfélemlítéssel és erőszakkal elfojtsák a szólásszabadságot és a jogos politikai önkifejezést”. Az amerikai külügyminisztérium egyúttal jelezte: a per lezárulta után fenntartja magának a jogot, hogy eldöntse, tesz-e további lépéseket az ügyben.

A török külügyminisztérium válaszul szintén közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy „az amerikai hatóságok döntése nélkülöz minden jogi alapot” és a török nagykövet rezidenciája előtti incidensre nem került volna sor, ha „a helyi biztonsági és rendőri erők nem vallottak volna kudarcot a szükséges intézkedések meghozatalával”. Török állampolgárokat nem lehet felelősségre vonni a történtekért – hangsúlyozta a török külügyi közlemény. Erdogan török államfő a CNN hírtelevízió török adásában reagált, s kifejtette: politikai úton vesz elégtételt a letartóztatási parancsokért.

Forrás:

MTI