Elhunyt Helmut Kohl egykori német kancellár


Elhunyt pénteken Helmut Kohl volt német kancellár. A Bild című német lap szerint a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa péntek reggel, ludwigshafeni otthonában hunyt el.

A CDU megerősítette a halálhírt. Helmut Kohl hosszú betegség után, 87 éves korában halt meg. A német egység kancellárjának is nevezett politikus 1982-től 1998-ig volt Nyugat-Németország, illetve az újraegyesített Németország kormányfője. Helmut Kohl egy látnok és egy olyan államférfi volt, aki az európai népek közötti megbékélést és az egységet védelmezte – jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke Twitter-üzenetében pénteken.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke üzenetében hangsúlyozta, örökké emlékezni fog az egykori kancellárra, aki olyan barát és olyan államférfi volt, aki segített újraegyesíteni Európát.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára üzenetében úgy fogalmazott, Helmut Kohl maga volt a testet öltött egyesült Németország, az egyesült Európa. Amikor a berlini fal leomlott, ő volt ugyanis, aki felismerte és megragadta az adódó alkalmat. Egy igaz európai – húzta alá a főtitkár.

Forrás:

MTI