Több ezer toronyház vált gyanússá Nagy-Britanniában


Folyamatosan emelkedik a londoni toronyháztűz áldozatainak száma. Már legalább harminc halottról szólnak a hivatalos jelentések. Az illetékes rendőrparancsnok azonban reggel úgy fogalmazott, reméli, hogy a végleges szám „nem lesz háromjegyű”, vagyis hogy nem emelkedik száz fölé a halottak száma. Még vizsgálják a tűz okát, elképzelhető, hogy elektromos hiba okozta. Ami a britek szerint aggasztó, hogy nagyjából négyezer hasonló toronyház van az országban – hangozott el a Híradó/M1-en.

Már harmadik napja tartanak a mentési munkálatok a szinte porig égett 127 lakásos londoni társasháznál, a szerdán kigyulladt Grenfell-toronynál.

A londoni tűzoltóparancsnok szerint a mentőegységeknek nemcsak a lángokkal kellett megküzdeniük, hanem azzal a sokkoló látvánnyal is, amely az épület belsejében fogadta őket. A londoni rendőrség szerint félő, hogy tovább emelkedik a tűzvészben elhunytak száma, ami akár a százat is elérheti. Hat áldozatot már sikerült azonosítani, de eddig csak egynek a nevét hozták nyilvánosságra. A 23 éves Mohammed Alhajali a szíriai háború elől menekült Nagy-Britanniába, és a londoni egyetemen tanult. A fiatal férfi a 14. emeleten lakott, két órán keresztül várta a segítséget.

Az sem biztos, hogy megtalálják a tűzvész valamennyi áldozatát, sőt, az azonosításuk is kétséges.

Mindeközben a barátok és hozzátartozók továbbra is kétségbeesetten keresik szeretteiket. Sorra gyűlnek az eltűntek fotói az üzenőfalakon. A túlélők sorra járják a kórházakat és befogadóközpontokat, abban bíznak, hogy még életben találják rokonaikat. Egyre többen bírálják azt a céget, amely tavaly több mint 8 millió fontból újította fel a Grenfell-toronyházat. A találgatások szerint az épületet valószínűleg nem tűzbiztos anyaggal burkolták be. Egyes feltételezések szerint ez is közrejátszhatott abban, hogy a monstrum csaknem másfél óra alatt a lángok martaléka lett. Sokan attól félnek, hogy a többi, hetvenes években épített toronyház is hasonló sorsra juthat. Az illetékes minisztérium vezetője azonban igyekezett megnyugtatni a kedélyeket

Sajid Javid, önkormányzatokért felelős államtitkár szerint elsőként azonosítanunk kell a szóban forgó épületeket. Mint mondta, körülbelül négyezer toronyház van az országban, de ezek közül, nem mindegyiket burkolták újra. Hozzátette, szakértők bevonásával napokon belül megkezdik a vizsgálatokat.