Az ukránoknak van egy tervük Donbász reintegrálására


Már ezen a héten a parlament elé kerülhet Donbász reintegrálásának terve. A KISZÓ legfrissebb számában, ukrán forrásokra hivatkozva arról ir, miszerint a tervezetben szerepel, hogy Luhanszk és Doneck megye front menti járásait kivonnák a terrorellenes műveletek zónájából, s ezeken a helyeken hadiállapotot vezetnének be. Ez azt jelenti, hogy a térség ellenőrzése a hadsereg hatáskörébe kerül, ami szükség esetén megkönnyíti és hatékonyabbá teheti a védelmi feladatok ellátását, valamint a lakosság evakuálását. Az elnökhöz közelálló hírforrás azt állította, hogy az említett intézkedés Mariupolra, Kramatorszkra, Szlavjanszkra, Avgyijivkára és Marjinkára vonatkozhat.

Doneck és Luhanszk megye ukrán ellenőrzés alatt álló részében több enyhítést és kedvezményt is bevezetnének, továbbá biztosítanák, hogy a két önhatalmúlag kikiáltott népköztársaságban élő nyugdíjasok zökkenőmentesen kapják meg nyugdíjukat. A tervezet összeállítói 50-ről 180 kilogrammra emelnék az ellenőrző pontokon átszállítható termékek súlyát.

A korrespondent.net emlékeztet: korábban Petro Porosenko elnök bejelentette, a terv elkészítésére ő adott utasítást.
Nyitott a kérdés, vajon az államfő által szorgalmazott projekt hoz-e érdemi változást. Tény, a rendezés elhúzódása tovább súlyosbítja a helyzetet, ami már így is riasztó. Andrij Liszenko, a védelmi minisztérium hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője közölte: a több mint három éve tartó kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban eddig 2696 ukrán katona esett el és 9903 sebesült meg.

Szakértők álláspontja szerint a fegyveres konfliktus az elmúlt három évben állóháborúvá alakult, és egyelőre nem látni semmilyen megoldást a válságra, hiába tettek a rendezésére számos kezdeményezést nagyhatalmak bevonásával is. Ezek közül a legfontosabb találkozó az úgynevezett „normandiai négyek”, azaz Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország csúcstalálkozója volt 2015 februárjában, amelyen újabb rendezési tervet fogadtak el. Ennek főbb pontjai voltak a tűzszünet életbe léptetése, a nehézfegyverek kivonása a front menti térségből, választások megrendezése a felkelő területeken, valamint az orosz csapatok kivonása Ukrajna területéről és az ukrán ellenőrzés helyreállítása az orosz–ukrán államhatár teljes hosszán. Mindebből máig semmi sem valósult meg.

Úgy tűnik, Kijev legújabb rendezési elképzelései a korábbi sikertelen próbálkozások sorsára jut. Legalábbis erre utal az, hogy Denisz Pusilin, a donecki felkelők egyik vezetője, az önhatalmúlag kikiáltott népköztársaság minszki főtárgyalója bejelentette, a javaslat nem lehet tárgyalási alap, mivel nem tartalmazza a minszki megállapodásban vázolt teljes kritériumrendszert. Vladiszlav Dejneho, az úgynevezett Luhanszki Népköztársaság főtárgyalója pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy Kijevnek fel kell mondania a minszki megállapodást, s csak ezután hozakodhat elő a rendezés más formájával – áll a korrespondent.net hírében.

Kijev hivatalosan is Ukrajnával hadban álló félnek készül minősíteni Oroszországot

Forrás:

KISZÓ