Pánik Horvátországban, ott is ég az erdő


Portugália után a dél-dalmáciai Makarska Riviéra közelében is pusztítanak a lángok, Tucepi több szállodájából 800 turistát evakuáltak hétfőn reggel.

 

Az első lángok Podgora közelében csaptak fel szombat hajnalban, a tűzoltók pedig az erős széllökések miatt nem tudták feltartóztatni őket: a tűz továbbterjedt a Bikovo Természetvédelmi Parkra. A viharos erejű szél a hétvégén megnehezítette a tűzoltó repülőgépek munkáját is, ezért hétfőn a hadsereg is bekapcsolódott az oltásba.

Drazen Glavina megyei tűzoltó főparancsnok a sajtónak elmondta, hogy két erdőtűz néhány helyen megközelítette a lakóházakat is, és lehúzódott teljesen a tengerig. Senki sem sérült meg. Hozzátette ugyanakkor, hogy meggyengült a bóra szél, ezért a tűzoltó repülőgépek újra felszállhatnak. Az erdőtüzeket csak levegőből lehet eloltani.

A tűz hétfőn délelőtt a közkedvelt Makarska felé vette az irányt. Az oltás és a tűz terjedése miatt több helyen útlezárásokra kell számítani.

A horvát lapok arról számoltak be, hogy a turisták egy része felajánlotta segítségét a tűzoltásban, mások viszont úgy döntöttek, hogy megszakítják nyaralásukat, és hazautaznak.

Forrás:

hvg.hu