Plakáttörvény: Alkut kötött az MSZP és a Fidesz


Annyira akarják, a nyilvánvalóan Jobbik ellen hozott törvényt a kormánypártiak, hogy ennek érdekében még az MSZP-vel is összeálltak. A múlt héten egy szavazaton múló törvényt a parlament nem fogadta el, akkor Áder János köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a burkolt pártfinanszírozás megakadályozását és az átlátható kampányfinanszírozás biztosítását célzó törvényt. Ezért a Fidesz rendkívüli gyűlést is képes összehívni. Korábban a Fidesz számtalanszor hangsúlyozta, hogy a legnagyobb ellenzéki párt köt folyamatosan alkut a szocialistákkal, ennek azonban ellenkezője látszik megvalósulni. 

Ez derült ki azon az ötpárti egyeztetésen, amelyet a Fidesz hétfőre hívott össze a “Lex Csicskáról”. A szocialisták a tanácskozáson igen terjedelmes javaslatbokorba csomagolták be a kormánypárttal kötött alkut.

A szocialista indítványban ugyanis ez áll:

„A választási eljárásról szóló törvény szerinti kampányidőszakon kívül a szabadtéren található, kifejezetten reklám elhelyezésére szolgáló eszközön (a továbbiakban: szabadtéri reklámhordozó) és közforgalmú személyszállítási szolgáltatást nyújtó járművön nem tehető közzé olyan, a választói akarat politikai befolyásolására vagy annak megkísérlésére alkalmas üzenetet közvetítő falragasz vagy felirat, amely párt, politikai mozgalom vagy közhatalmi szerv, így különösen a Kormány vagy helyi önkormányzat népszerűsítésére vagy támogatásának az ösztönzésére alkalmas.

Vagyis nem történt más, mint, hogy az MSZP egy az egyben átvette a szólásszabadságot 27 éve példátlan jogtiprással korlátozó fideszes plakáttörvényt, majd szimpatikusnak hangzó, a “választás tisztaságát” elősegítő javaslatokból épített köré egy szép, ízléses antikorrupciós paravánt.

Jobbik Magyarországért Mozgalom fényképe.

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője a rendszerváltás óta eltelt időszak egyik legnyilvánvalóbb és legdurvább politikai paktumaként jellemezte a helyzetet.

Értékelése szerint a plakátpiac volt az egyetlen, ahol egyensúly volt a pártok között, most azonban az MSZP hozzájárul ahhoz, hogy Orbán Viktor médiahatalma ezen a területen is domináljon.

Az ellenzéki politikus szóvá tette, hogy a szocialisták javaslata semmit nem korlátoz a kormánypárti médiafölényből, csak szívességet tesz nekik.
A Jobbik nem ért ezzel egyet – jelentette ki Volner János, hozzátéve: szerinte az MSZP elárulta a baloldali szavazókat és az ellenzék politikai álláspontját.

Forrás:

MTI/KárpátHír/Alfahir