Új kölcsönökből törlesztene hitelezőinek Kijev


Az elkövetkező két és fél évben nehéz időszak vár Ukrajnára, nem mintha most annyira jó helyzetben volna – állapítja meg írásában a Világgazdaság. Ám lehet ez még nehezebb is, tekintettel arra, hogy 2019 végéig 14 milliárd dollárnyi kölcsönt kell visszafizetnie Kijevnek. A pénzügyminiszter szerint ez csak úgy lehetséges, ha újabb hiteleket vesznek fel a nemzetközi pénzpiacokról.

 

Ukrajna legnagyobb hitelezője, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2015 márciusában négy évre szóló megállapodást kötött Kijevvel, aminek keretében a hitelező 17,5 milliárd dollárt kölcsönöz az országnak. Eddig négy részletben 8,7 milliárdot utaltak. Olekszandr Daniljuk pénzügyminiszter úgy látja, országa következetesen teljesíti azokat a reformokat, amelyeket az IMF vár tőle, ezért könnyű lesz más piacokon is hitelhez jutniuk.

Oleg Usztenko gazdasági elemző már nem ennyire optimista. Attól tart, hogy ez a hatalmas adósságteher megroppantja a még mindig válságban tengődő, törékeny ukrán gazdaságot. A szakértő szerint Ukrajna a javuló számok ellenére is messze van még az Euromajdan előtti gazdasági állapottól. Számításai szerint, ha beigazolódnak a kormány pozitív várakozásai az előttünk álló három évben, 2020-ra akkor is csak a 2013-as gazdasági szint 90 százalékánál fognak tartani. Azt pedig végképp elkeserítőnek nevezte, hogy még az is csupán az 1991-es, azaz az ország függetlenné válásának idejéhez mért GDP 65 százalékának felelne meg.

A szakértő merész prognózisnak tartja a kormány hároméves előrejelzését, amely szerint az idei 2 százalékot követően jövőre 3, 2019-ben 3,6, míg 2020-ban 4 százalékos lehet a gazdaság bővülésének üteme. Mindeközben az infláció az idei 10 százalék körüli értékről 2018-ban 7 százalékra, rá egy évre 5,9, majd pedig 5 százalékra mérséklődne. A kabinet szándékai szerint a munkanélküliség arányát 8,5 százalékra tornáznák le. Utóbbira az elemző is lát esélyt, tekintettel arra, hogy már most is 5 és 8 millió fő közé becsülik a külföldön dolgozó ukrajnai vendégmunkások számát, ami a várakozások szerint csak nőni fog. Márpedig akik elmennek, azokat nem veszik számításba a munkaügyi központok, ez pedig értelemszerűen szépíti a statisztikákat.

Oleg Usztenko megjegyezte, nem olyan könnyű kiheverni a 2014-es belpolitikai fordulatot követő hirtelen visszaesést, 2014 és 2015 folyamán ugyanis 17 százalékkal zsugorodott a gazdaság. Nagyot lendítene a helyzeten, ha Ukrajna visszanyerné a külföldi befektetők bizalmát, de a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus, az állandó szociális és politikai bizonytalanság nem a legkedvezőbb ajánlólevél. A szakember évi 3 milliárd dollár értékű beruházástól remélne kézzelfogható javulást, de ettől most még nagyon messze van az ország. Az év első negyedében csupán 38 millió dollárt tett ki a külföldi beruházások mértéke, ami 5 százalékos zuhanást jelent.