Veszélyben a külföldi rendszámú autók


A vámszolgálat adatai szerint Ukrajna területén 50 ezer külföldi rendszámú autó tartózkodik, az AutoEvroSzila szervezet szerint számuk jóval több, legalább másfél millióra tehető.

A törvény értelmében egy évet tartózkodhatnak az ország területén vám- és adómentesen az uniós állampolgárok által behozott járművek, ezután ki kell lépniük. Ehelyett viszont sokan eladják ukrán honfitársaiknak a külföldön vásárolt járművet. Az új tulajdonosokra viszont hatalmas bírságok, sőt az autó elkobzása vár, írja a Szevodnya.

Nyilvánvaló, hogy az uniós országokban jóval olcsóbban lehet személygépkocsit vásárolni, amit viszont nem érdemes törvényesen behozni Ukrajna területére, mivel az adók révén hatalmasra kerekedik az áruk. Például ugyanaz az autó, mely vámolatlanul 6000 dollár, az összes adó befizetése után 12-13 ezer dollárra drágul. A vámtörvény értelmében az ilyen járművet nem használhatják vállalkozói tevékenységhez, nem adhatják el, sem bérbe. Kiskapuk persze mindig akadnak.

Ha például a kocsi egy külföldi vállalkozás nevén van, az ukrán vásárló „bérbe veheti”, hogy 12 hónapig használja azt, majd évente meg kell hosszabbítania ezt a bérleti szerződést: vagyis törvényesen ugyan nem veheti meg, viszont használhatja.

Azon külföldi rendszámú gépkocsit, melyet az ukrajnai állampolgár maga hoz be az országba, 5 napig használhatja egy és 10 napig néhány megye határain belül. Ezután ismét át kell kelnie a határon és újra bejönnie. Aki nem így jár el, arra magas bírságok várnak. Az egynapos késés ára 85 hrivnya, 1-től 10 napig 3400 hrivnya, ennél több nap 8500 hrivnya. A külföldi állampolgár autóját letartóztathatják, míg az ukrántól elkobozhatják és a polícia büntetőparkolójába helyezhetik, amennyiben nem fizeti ki a bírságot. A bírság összege több százezerre is rúghat, amennyiben bizonyítást nyer, hogy a tulajdonos szándékosan, tudatosan nem tartotta be a határidőket.

A Kijevi Fellebviteli Bíróság a minap 1,6 millió hrivnya bírságot szabott ki egy Mercedes-Benz E320 tulajdonosára.