Kárpátalja is érintett a rendkívüli sorozásban


Elnöki rendelet útján rendkívüli sorozással próbálják feltölteni az ukrán igazságügyi rendszerben keletkezett emberhiányt, állítja egy ukrajnai újság. Az értesülés szerint a lépés ezer fiatalt érinthet, 20-27 év közöttieket főleg, és minden járásból több embert hívnak be – írja a Híradó. 

Iváncsik Attila, a közmédia kárpátaljai tudósítója szerint járásonként pár fiatal lehet érintet. Mint azt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, a beregszászi járásból akár négyen is bevonulhatnak. Úgy fogalmazott: az biztos, hogy a most bevonulók nem mennek Kelet-Ukrajnába, csak abban az esetben vihetik őket a terrorellenes művelet által érintett területekre, ha szerződéses vagy hivatásos katonáék lesznek.

A riporter elmondta, hogy évek óta próbálják feltölteni az ukrán fegyveres erők összlétszámát, különféle kedvezményekkel csábítják az ukrajnai fiatalokat, több-kevésbé sikerrel. A mostani sorozásban érintett Ukrán Nemzeti Gárda egyébként főleg rendvédelmi feladatokat lát el, de érintett a kelet-ukrajnai harcokban is. Ukrajnában tavasszal és ősszel is 15-15 ezer fiatalt hívnak be sorkatonai szolgálatra.