Minden mobilhasználót nyilvántartásba vennének Ukrajnában


Valamennyi ukrajnai mobil előfizető regisztrálását forszírozza az Ukrán Állami Különleges Kommunikációs és Információvédelmi Szolgálat. Arra kötelezné a mobil szolgáltatókat, hogy minden ügyfelüktől kérjék be azok személyi adatait, írja az Ukrajinszka pravda.

A szolgálat a javasolt törvénytervezetében az IMEI kódok, azaz elektronikus gyártási számok nyilvántartását is indítványozza. Mindezeket az adatvédelem és a számítástechnikai rendszer védelmét biztosító technikai intézkedések megszaporodott kijátszásával indokolja. A Hírközlést szabályozó Nemzeti Bizottság keddi soros ülésén fenntartásokkal bár, de jóváhagyta a törvénytervezetet. Például

a mobil szolgáltatóknak nem három hónapot, hanem fél évet kell hagyni az átállásra, ennyi idő alatt kell begyűjteniük ügyfeleik adatait, a szerződést nem csupán írásban, hanem elektronikus formában is meg lehet majd kötni.

Ami az IMEI-kód nyilvántartását illeti, az idevágó részt a Bizottság túl „szürkének” találja és további átdolgozásra javasolja. Tökéletlennek tartja a tervezetet a két legnagyobb ukrajnai szolgáltató, a Kijevstar és a Vodafone is, csak akkor támogatják azt, amennyiben garantálva lesz ügyfeleik személyes adatainak biztonsága.

Ukrajnában 2009-ben egyszer már bevezették a mobilkészülék szürkeimportjának kontrollját IMEI kódok révén, ám 2014-ben egy parlamenti képviselő javaslatára elálltak tőle.