Tabu lett az éghajlatváltozás az amerikai mezőgazdasági minisztériumnál


Az “éghajlatváltozás” kifejezés mellőzésére szólította fel munkatársait az amerikai mezőgazdasági minisztérium egyik ügynöksége a The Guardian című brit lap keddi értesülései szerint.

A brit lap szerint a termőföld megóvásáért felelős hivatal, a Natural Resources Conservation Service (NRCS) munkatársai közötti levelezés arra utal, hogy Donald Trump elnök kormányzata befolyást gyakorol a szövetségi kormány egyes alkalmazottainak az éghajlatváltozással kapcsolatos szóhasználatára.
Példaként hozza a termőföld egészségért felelős igazgató egyik levelét, amelyben Bianca Moebius-Clune felsorolja a kerülendő és a helyettük alkalmazandó kifejezéseket. Az “éghajlatváltozás” helyett például az “időjárási szélsőségeket” javasolja. Az “éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás” helyett pedig az “időjárási szélsőségeknek való ellenállást”. Az “üvegházhatású gázok csökkentése” helyett a “a szerves anyagok növelése a talajban, a termőképesség fokozása” szerepel.

A The Guardian birtokába került február 16-i e-mailben Bianca Moebius-Clune azt hangoztatta, pusztán a szóhasználattal nem változtatják meg a modellezési gyakorlatukat. Felhívta a figyelmet, hogy a gazdasági növekedés, az üzleti lehetőségek bővülése a vidéki Amerikában, az agroturizmus és a “szépülő külső” emlegetését mindenkinek el kell fogadnia.

Egy másik, Donald Trump hivatalba lépése után alig néhány nappal, január 24-én íródott levélben az NRCS által vezetett projektek helyettes vezetője azt írta: világos, hogy az előző kormányzat egyik legfőbb célja nem azonos a most hivatalba lépő adminisztrációéval, ez pedig az éghajlatváltozás. Jimmy Bramblett arra kérte magas beosztású kollégáit, hívják fel stábjuk figyelmét erre a változásra. Hozzátette, “körültekintően” kell eljárni, ha az üvegházhatású gázokról van szó.

Forrás:

MTI