A földönfutó grúz exelnök szép csendben megérkezett Magyarországra


Az ukrán állampolgárságtól megfosztott, Grúziában üldözött Mihail Szaakasvili családjával nyaralni jött Magyarországra – írja a HVG.

A Balatonon nyaral éppen a volt grúz elnök, aki hazájában üldözötté vált, Ukrajnában viszont kormányzó lett.

A KyivPost számolt be róla, hogy Mihail Szaakasvili kacskaringós kelet-európai útja végén Magyarországon kötött ki. Tihanyban, az I. András királyt és Anasztázia ukrán királynét ábrázoló szobor mellett készült fotót posztolt a Facebookra.

Augusztus 4-én a volt elnök Lengyelországba érkezett a varsói felkelés 73. évfordulójára. Augusztus 7-én Szaakasvili azt nyilatkozta, hogy ukrán útlevelével akadálytalanul bejutott az uniós tagállamba. Augusztus 8-án az a hír jött, hogy Lengyelországból Litvániába távozott. Az exelnök Vilniusban azt mondta, hogy nem folyamodik litván állampolgárságért, bár nagyon hálás, hogy néhány helyi politikus felajánlotta azt neki.

Szaakasvilinek Odessza megye kormányzójaként az volt a programja, hogy kiirtja az emberek életét megkeserítő korrupciót. Az idők során számtalan ellenséget szerzett magának, egyikük, Vlagyimir Putyin orosz államfő egyszer azzal fenyegette meg, hogy a „golyóinál fogva akasztja fel” – derült ki a HVG róla szóló tavaly januári portréjából.

Szaakasvili 2004 januárja és 2013 novembere között volt Grúzia elnöke. Választási veresége után, 2013 novemberében külföldre távozott, jórészt az Egyesült Államokban volt, 2015. júniusban nevezték ki Odessza megye kormányzójának.

A grúz hatóságok időközben vádat emeltek ellene, és kérték kiadatását Ukrajnától, de Kijev ezt elutasította. Szaakasvili ellen 2014 augusztusában emeltek vádat egy grúz parlamenti képviselő elleni 2005-os fegyveres támadás szervezése miatt, emellett hivatali hatásköre túllépésével, valamint 8,83 millió lari közpénz jogosulatlan elköltésével is vádolják.

Forrás:

hvg