Cigányok keserítik meg egy amerikai település életét


Mintegy negyven romániai cigány rémálommá változtatta az amerikai Pennsylvania állam California nevű településének életét – írja a Magyar Idők a bukaresti Adevarul című napilap cikke nyomán.

Már több százan írták alá azt a petíciót, amelyben megoldást sürgetnek a helyzetre. A cigányok szemetelnek, az utcán végzik szükségleteiket, felfordulást okoznak a köztereken.

280 román menekült a vízummentes Mexikóba ment, egy részük onnan Baltimore-ba, mások pedig New Yorkba utaztak, onnan pedig a Pennsylvania állam California nevű telelpülésére. A migránsokkal foglalkozó amerikai hivatal vizsgálja az ügyüket. Amíg a döntés megszületik, az Egyesült Államok területén bárhol bérelhetnek lakást a menekültek. Baltimore mintegy huszonötezer cigánynak ad otthont. Sokan közülük időnként Baltimore-ban építkezéseken dolgoznak.

“Rémálommá vált a városunk a migráns romák miatt. A korábban csendes település az utóbbi két hónapban a feje tetejére állt. Nem a migránsok ellen vagyok, hanem azok ellen, akik senkit sem tisztelnek. Ezek az emberek letolják a nadrágjukat ott, ahol éppen rájuk jön a szükséglet, jogosítvány nélkül vezetnek, lopnak a boltokból. Elviselhetetlen!”

– panaszkodott egy fiatal helyi vállalkozó.