Döcögve halad a romák integrálása


A romák ukrán társadalomba való integrációjáról tárgyaltak az Ungvári Városi Tanács vezetői, képviselői, az érintett kisebbség társadalmi szervezeteinek vezetői.

Élesen vetődött fel a hajléktalan, szülői felügyelet nélkül kószáló gyerekek problémája, valamint a rossz szociális körülmények között élő romákra beérkező számtalan lakossági panasz. Olekszandr Petyik, a megyei közigazgatás elnökhelyettese nyomatékosan kérte a políciát, és az ifjúságvédelmiseket, hogy egyesítsék erőfeszítéseiket ezen a téren.

Az érintettektől pedig kérték, hogy a gyerekeket küldjék végre iskolába.

Horvát Miroszlav városi roma képviselő kifejtette, nem egyszer tartott „fejmosást” a táborokban, ám a kialakult problémákon csakis közös összefogással lehet úrrá lenni. Olekszandr Bilak polgármester helyettes a kölcsönösségre emlékeztetett, jelenleg ugyanis csupán a város vezetősége, a municipális szolgálatok részéről látszik az igyekezet, maguk az érintett kisebbség képviselői nem hajlandóak felelősséget vállalni tetteikért. Meg kell velük értetni, hogy például amennyiben az utcán találják a gyerekeket, megvonják a családtól a szociális támogatást, jegyzőkönyvezik a törvénysértéseket stb. A probléma egyébként nem ungvári, hanem megyei szintű, ezért folyamatosan a megyei közigazgatás napirendjén szerepel, írja a városi tanács sajtószolgálata.

MTI Fotó: Nemes János

Forrás:

KárpátHír