Kinek jár pluszjárulék a nyugdíjreform után?


A legújabb ukrajnai nyugdíjreform szerint, akinek 35 év munkaviszonya lesz, az jogosulttá válik a pluszjárulékra, mondta el az egyik tévécsatornának Anrej Reva.

A szociálpolitikai miniszter szerint, akik 2012-ig mentek nyugdíjba, azoknak a nők esetében 20, férfiakéban 25 év volt a kötelező munkaviszony. Az ezen felüli évekért pluszkiegészítést kaptak, amit nem vesznek el tőlük ezentúl sem. Viszont az új reform 35 év kötelező munkaviszonyt ír elő, írja az UNIAN.

A Legfelső Tanács július 13-án első olvasatban elfogadta a reformra vonatkozó törvénytervezetet, mely a nyugdíjkorhatárt ugyan nem, a kötelező munkaviszonyt viszont emeli. Akinek 15 és 25 év közötti munkaviszonya lesz, 63 éves korában vonulhat nyugállományba, akinek ennél kevesebb, csupán 65 évesen. A munkaviszonnyal nem rendelkező egyének szociális segélyt kapnak majd 63 éves koruktól, melynek összegét a család jövedelmét alapul véve számolják ki. Mivel 2028-ig évente 1 évvel emelik a munkaviszonyt, 2028-ban 35 éves munkaviszonnyal mehet majd valaki nyugdíjba 60 éves korától. 2 hiányzó évet meg lehet majd vásárolni. Ugyancsak nóvum, hogy az állami szolgálaton lévők számára megszűnnek a kedvezmények, az ő ellátmányukat is a szokásos módon számfejtik majd.

Forrás:

KárpátHír