Botrány a kijevi szülészeten


Miközben a 2. számú kijevi szülészeten az állami támogatás és az elementáris eszközök hiányáról győzködik a pácienseket, a főorvos és családja több ingatlannak és nagy autóparkkal rendelkezik, derítette ki leleplező riportjában a 24tv csatorna Nasi hrosi z Deniszom Biguszom című tévéműsora.

Senki számára nem titok, hogy az ukrajnai orvosok méltatlanul alacsony fizetést kapnak az államtól, s ezzel magyarázzák, hogy hálapénzt fogadnak el. Ám az sem normális, hogy az állami egészségügyi intézményekben gyakorlatilag sokan privát praxist folytatnak, a páciensek anyagi helyzetétől függetlenül mindenki számára szabott tarifákat állapítanak meg, s aki nem tud fizetni, azt nem kezelik. Ennek köszönhetően olyan jólétben élnek, ami a becsületes hétköznapi emberek számára legfeljebb vágyálom marad.

A 24tv csatorna riporterei több kórház főorvosának anyagi helyzetét megvizsgálták, így akadt fenn a rostán többek között az említett szülészet főorvosa is. Tetyana Pehnyo például egy 719 négyzetméteres családi ház és 19 ár föld tulajdonosa. De egy 32 négyzetméteres lakással, a munkácsi járási Beregleányfaluban pedig egy 16 árnyi földterülettel is rendelkezik. Nemrég egy 122,5 négyzetméteres ház építésébe is belekezdett. És mindezt évi 216 136 hrivnya fizetésből és 48 ezer hrivnya nyugdíjból, valamint férje évi 175 ezer hrivnyás fizetéséből, plusz 85 ezres nyugdíjából engedheti meg magának? – teszik fel a kérdést a riportkészítők. A főorvos és férje 50 ezer dollárt és 2 millió 900 ezer hrivnya készpénzt is bevallott deklarációjában. Figyelemre méltó gépparkkal is rendelkeznek: a házaspár és két, szintén orvosnak tanuló gyermeke egy 7 ezer dollárért vásárolt Hyndai Santa FE, egy 27 ezer dolláros Suzuki Grand Vitara, egy 20 ezer dolláros HONDA CR-V tulajdonosa. Eközben magát az orvosnőt egy régebbi kibocsátású Volga viszi reggelente a munkahelyére.

Mindeközben a 2. számú szülészetre kerülő páciensek arra panaszkodnak, hogy 2 ezer hrivnya befizetésére köteleznek minden kismamát, amint bekerül a kórházba, maga a baba világra segítése pedig, az orvos személyétől függően, 500 és 900 dollár között mozog. Aki nem tud fizetni, azzal durván, lekezelően, megalázóan bánik az intézmény személyzete, melyben többnyire a legelementárisabb gyógyszereket is a páciensekkel vásároltatják meg. Maga a főorvosnő tagadja ezen tényeket, a hiányosságokat, a korrupciót, s arra panaszkodik, hogy a kórház évi 28 millió hrivnyás állami költségvetése csupán a fizetésekre és a kommunális díjakra elegendő. Csak a 7-8 millió hrivnyás felajánlások révén tudják megoldani az étkeztetést és a gyógyszerbeszerzéseket.

Hogy miért nem néznek a hasonlóan nagy lábon élő intézményvezetők körmére illetékes feletteseik? Mert ők nevezik ki a vezető pozíciókba, többnyire saját, hozzájuk közelálló embereiket, amiért havonta megkapják a saját hálapénzüket, ahogyan ők is kötelesek vastag boríték továbbítására saját pozíciójuk megőrzése érdekében. Miért fojtanák hát meg az arany tojást tojó tyúkocskákat?

Forrás:

KárpátHír