Litvánia kiad egy adathalászt az Egyesült Államoknak


Az Egyesült Államokban csalás, pénzmosás és személyes adatokkal való visszaélés miatt indulhat eljárás Evaldas Rimasauskas ellen.

Egy litván bíróság pénteken döntött egy adathalász üzletember kiadásáról az Egyesült Államoknak. Az illető több mint 100 millió dollárt (mintegy 260 milliárd forintot) csalt ki a Google-től és a Facebook-tól kifinomult módszerekkel. A vilniusi fellebbviteli bíróság ítélete szerint Evaldas Rimasauskast át kell adni az amerikai hatóságoknak, és az Egyesült Államokban csalás, pénzmosás és személyes adatokkal való visszaélés miatt indulhat ellene eljárás.

Rimasauskas a Google és a Facebook egyik beszállítója, egy hardvereket gyártó ázsiai vállalat képviselőjeként mutatkozott be áldozatainak, akiknek hamis számlákat adott.

A csalásra a Google jött rá, és azonnal értesítette a hatóságokat. Rimasauskas tagadta a vádakat. Ha elítélik, hosszú éveket tölthet börtönben.

A litván bíróság pénteki döntése ellen már nem lehet fellebbezni, az üzletember kiadásának időpontját még augusztusban bejelentik.

Forrás:

MTI