AP: Trumpék állítólag titokban tárgyalnak Észak-Koreával


Ha igaz az AP hírügynökség értesülése, az Egyesült Államok és Észak-Korea még diplomáciai úton rendezheti a viszonyát, bár a két ország vezetőjének üzengetése az utóbbi napokban eldurvult.

Az Egyesült Államok és Észak-Korea több hónapja titkos tárgyalásokat folytat egymással, bár a két ország viszonya az utóbbi napokban elmérgesedni látszik – tudta meg pénteken az AP hírügynökség nevük elhallgatását kérő amerikai tisztségviselőktől.

Joseph Jun, az Egyesült Államok észak-koreai politikájával foglalkozó különmegbízottja és Pak Szong Il magas rangú észak-koreai ENSZ-diplomata az Észak-Koreában 2016 januárja óta fogva tartott, majd hazaszállítása után elhunyt 22 éves amerikai egyetemista, Otto Warmbier szabadon engedésével kapcsolatban lépett érintkezésbe egymással, és azóta is kapcsolatban állnak.

Megfigyelők szerint a két ország közötti titkos diplomáciai érintkezés alapjául szolgálhat egy még komolyabb tárgyalási folyamatnak, még akár egy Észak-Korea nukleáris és rakétaprogramjáról szólónak is, ha Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető felhagy az elmúlt napokban egymással szemben használt retorikával.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség csütörtökön azt állította: Phenjan augusztus közepéig elkészíti a két amerikai támaszpontnak otthont adó Guam elleni rakétatámadás tervét, és ezután csak Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőtől függ, elindítják-e a támadást négy közepes hatótávolságú rakétával.

Forrás:

MTI