Hosszabbodik a kisvasút vonala


Az Ilosvai járásban tett látogatást Hennagyij Moszkal. A megyei közigazgatás elnökét a keskeny nyomtávú vasútvonalon tett szemleútjára elkísérték a járás és a vasúti igazgatóság vezetői – írja a KISZÓ.

A közigazgatás elnökét elsősorban az érdekelte, milyen állapotban vannak az Osztrák–Magyar Monarchia idején épült vasúti pályák, az állomásépületek és a különböző műszaki tartozékok. Hennagyij Moszkal megjegyezte, a kisvasút szerelvényei már több mint három éve nem jutnak el Ilosvára. A szakemberek megállapítása szerint a sínpályák kielégítő állapotban vannak. Az ilosvai állomásépületet jónak minősítették, amit a megyevezető is megelégedéssel konstatált. Itt teljes egészében megőrződtek a múlt század elején beépített, és máig üzemképes berendezések.

Hennagyij Moszkal úgy döntött, megváltoztatják és kibővítik a kisvasút útvonalát. A GR-280 gőzös vontatta retro szerelvény ezentúl nem Nagyszőlősről indul majd, hanem Ilosváról. Az első járat kijevi idő szerint 12 órakor indul és 14 óra 50-kor fut be Nagyszőlősre, ahonnan negyven perces pihenőt követően fordul vissza Ilosvára. A változtatást azzal magyarázta, hogy az útvonal legszebb és legromantikusabb része az Ilosvai járásban van, s ez lehet legvonzóbb a turisták és kirándulók számára. Itt olyan, a magyar érában épült elemei – a Borzsa vasúti hídja, Zárnya (Priborzsavszke) állomásépülete – is sértetlenek maradtak e vasúthálózatnak, amelyek igazi turistalátványosságként funkcionálhatnak a jövőben. A járás vezetői utasításba adták a gazzal benőtt sínpályák megtisztítását.

Forrás:

KISZÓ