Dél-koreai elnök: nem lehet háború a félszigeten


Nem lehet többé háború a Koreai-félszigeten, az észak-koreai nukleáris és rakétakísérletek okozta válságot békésen kell megoldani – jelentette ki hétfőn Mun Dzse In dél-koreai elnök, miután megtartotta rendszeres heti tanácskozását tanácsadóival.

“Biztos vagyok abban, hogy az Egyesült Államok higgadtan és felelősségteljesen reagál a helyzetre, ahogyan mi is” – mondta az államfő. Csökkent a légkör feszültsége azáltal is, hogy két magas rangú amerikai tisztségviselő egyhangúlag úgy nyilatkozott: nincs azonnali háborús veszély
– jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

Herbert McMaster amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó az ABC televízió A hét című, szokásos vasárnapi politikai vitaműsorának adott interjújában azt mondta: a harcias retorika ellenére nem nőtt meg drámaian a háború kirobbanásának veszélye. Mindazonáltal ismét elmondta: az Egyesült Államok soha nem zárja ki annak lehetőségét – és ez a koreai háború 1953-as lezárása óta így van -, hogy katonai választ adjon az észak-koreai fenyegetőzésekre.
Hasonlóan nyilatkozott Mike Pompeo, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója a Fox televízióban.

Dél-koreai látogatásra érkezett Joseph Dunford, az amerikai fegyveres erők vezérkari főnökei egyesített bizottságának elnöke, és ottani hivatali partnereivel találkozva kijelentette, hogy

az Egyesült Államok saját maga és szövetségesei védelmében kész bevetni Észak-Korea ellen katonai képességeinek “teljes tárházát”.

Hangsúlyozta, hogy a válság megoldásában a diplomáciai és a gazdasági szankciókra koncentrál Washington, de ha ezek hatástalanok lesznek, arra az esetre előkészítik a katonai megoldások változatait. Dunford ázsiai körúton jár, Dél-Koreából Japánba, majd Kínába utazik tovább.

Forrás:

MTI