Az ukrán GDP 2,4 százalékkal nőtt az idei év második negyedébenUkrajna bruttó hazai terméke (GDP) 2,4 százalékkal nőtt az idei év második negyedében 2016 hasonló időszakához képest – hozta nyilvánosságra az ukrán statisztikai hivatal hétfőn a honlapján.


A közölt adatok alapján 2017 első negyedéhez képest 0,6 százalékkal emelkedett a GPD a második negyedévben. Az első negyedévi bruttó hazai termék pedig a tavalyi első negyedévihez képest 2,5 százalékkal volt magasabb.
Az UNIAN ukrán hírügynökség összefoglalójában emlékeztetett arra, hogy 2016-ban az egész évet tekintve 2,3 százalékos volt a GDP növekedés, a bruttó hazai termék az utóbbi négy évben tavaly először emelkedett Ukrajnában.

Az ukrán jegybank előrejelzése szerint 2017-ben 1,6 százalékos GDP-növekedés várható, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) viszont 2 százalékos emelkedést jósol az idei évre.

Az ukrán statisztikai hivatal szintén hétfőn tette közzé az elmúlt fél év külkereskedelmi mérlegének alakulását is. Eszerint 2017 első felében csaknem 100 millió dollárral haladta meg az ukrán behozatal a kivitelt. Az import termékek és szolgáltatások összesen 25,061 milliárd dollárt tettek ki, míg az ukrán export 24,962 milliárd dollárt.Forrás:

MTI