Békefenntartókra támadtak Maliban, sokan meghaltak


Legalább tizenkilenc ember életét vesztette hétfőn Maliban az ENSZ békefenntartó missziója (Minusma) elleni támadásban – közölte a Minusma.

Ismeretlen fegyveresek támadtak az ENSZ-békefenntartók Douentzában és Timbuktuban lévő táboraira. A timbuktui tábor elleni támadásban, illetve az azt követő hajsza során összesen tizenöten vesztették életüket, köztük öt mali biztonsági őr, egy csendőr és egy civil, míg további hét ember megsebesült, egy mali őrszem és hat kéksisakos.

A Minusma közölte:

a támadást követően helikopterekkel üldözték az elkövetőket, és hatukkal végeztek.

A nap folyamán az ENSZ-békefenntartók Douentzában lévő bázisát is támadás érte, amely négy ember életét követelte. Mahamat Saleh Annadif, a Minusma vezetője ocsmány bűncselekménynek nevezte a történteket.

António Guterres ENSZ-főtitkár, aki közleményében szintén elítélte a támadásokat, hangsúlyozta, hogy a nemzetközi jog alapján a világszervezet békefenntartói elleni támadások háborús bűncselekményeknek is minősülhetnek.

Egyelőre egy Maliban működő terrorszervezet sem jelentkezett a támadások elkövetőjeként.

Mali északi része 2012-ben egy katonai államcsíny után került a szélsőséges iszlamisták ellenőrzése alá, 2013-ban francia katonai beavatkozással visszaverték a szélsőséges fegyvereseket. A térség az ENSZ-békefenntartók jelenléte ellenére továbbra sem biztonságos. Eddig mintegy száz kéksisakos vesztette életét Maliban. (MTI)

Forrás:

MTI