Komoly pénzbüntetés jár a védőoltás elmulasztásáért Szerbiában


Pénzbüntetésre számíthatnak azok a szerbiai szülők, akik nem engedélyezik, hogy gyerekeik oltást kapjanak. A tavaly életbe lépett törvény értelmében eddig több mint kétszáz eljárást indítottak, és már kiszabták az első büntetéseket is.

A szülők 30 ezer dinártól (76,5 ezer forint) 150 ezer dinárig (382,5 ezer forint) terjedő pénzbírsággal számolhatnak. A 241 elindított eljárásból eddig körülbelül 40 zárult le, négy szülőnek pénzbüntetést kellett fizetnie, a többiek csak figyelmeztetést kaptak.

A törvény a tuberkulózis, a torokgyík, a merevgörcs, a szamárköhögés, a gyermekbénulás, a kanyaró, a rózsahimlő, a mumpsz, a hepatitis B vírus, a pneuomococcus által okozott betegségek, valamint a B típusú Haemiphilus influenzae baktériumok által okozott betegségek elleni védőoltásokra vonatkozik.

Az első büntetéseket azok a szülők kapták, akik visszautasították a háromkomponenses MMR-oltást, azaz a kanyaró, a mumpsz és a rózsahimlő elleni közös vakcinát.

A B92 belgrádi hírtelevíziónak Borka Stojkovic egészségügyi ellenőr azt mondta,

a pénzbüntetés vagy a figyelmeztetés sem menti fel a szülőket az oltási kötelezettség alól, azaz be kell pótolni az elmulasztott védőoltásokat.

Zoran Radenovic járványtani szakértő aggodalmának adott hangot, amiért egyre inkább csökken a beoltott gyerekek száma, az utóbbi fél évben a szerb fővárosban például csak minden negyedik gyerek kapott védőoltást. Szerinte minél kevesebb gyereket oltanak be, annál inkább nő a fertőzés veszélye.

Azt mondta, az általános védettséghez a gyerekek 95 százalékának kellene oltást kapnia. Ezzel szemben az országos közegészségügyi intézet adatai szerint a tavalyi esztendőben a gyerekek mindössze 81 százaléka kapta meg a szükséges MMR-vakcinát.

Forrás:

MTI