Több mint 700 halottja van a Fülöp-szigeteki harcoknak


Legalább 735 halottja van az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szövetséges Maute csoport fegyveresei és a kormánycsapatok közötti harcoknak a Fülöp-szigetek déli részén fekvő Marawiban – közölte hétfői sajtótájékoztatóján Restituto Padilla, a hadsereg szóvivője.

A dandártábornok által sajtótájékoztatóján nyilvánosságra hozott, legfrissebb adatok szerint az áldozatok között van 562 lázadó, 128 katona és 45 civil személy.

Padilla ezenkívül elmondta, hogy a hadsereg becslései szerint mintegy 40 lázadó tartózkodhat még a városban, bár egyes értesülések szerint az elmúlt napokban erősítéseket kaptak több részéből is Mindanao szigetének, amelyen Marawi is található. A szóvivő ugyanakkor hozzátette, hogy az erről szóló jelentés hitelességét a fegyveres erők tagjai még vizsgálják.
A dandártábornok hozzátette, hogy a hadsereg feltételezése szerint 80 és 100 száz közé tehető azoknak a civileknek a száma, akik továbbra is a helyi dzsihadisták fogságában vannak.

Padilla elmondása szerint a csaknem három hónapja tartó összecsapásokban Marawi több mint 450 ezer lakosa kényszerült elhagyni otthonát, őket átmenetileg a környező települések fogadták be. Rajtuk kívül több mint 1700 civilt mentettek ki a harcok által sújtott területekről a hadsereg tagjai, akik az összecsapások során 619 fegyvert szereztek meg a terroristáktól. A május 23. óta tartó fegyveres konfliktusban harcoló kormányerők támogatására szánt összeg 286 millió Fülöp-szigeteki pesót (csaknem másfél milliárd forintot) tesz ki.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szövetséges szélsőségesek Marawi elleni támadása arra késztette Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnököt, hogy május 23-án hatvan napra rendkívüli állapotot hirdessen Mindanao szigetén.

Forrás:

MTI