Kijev: nem juthatott rakétatechnológia Ukrajnából Észak-Koreába


Sem harci rakétahajtómű-technológia, sem kész hajtóművek nem juthattak Ukrajnából Észak-Koreába, hogy utóbbi azokat katonai programjának fejlesztésében felhasználhassa – jelentette ki keddi kijevi sajtótájékoztatóján Jurij Radcsenko, az ukrán állami űrhivatal vezetője.

A tisztségviselő a The New York Times című amerikai lapban a minap megjelent egyik cikkben foglaltakat cáfolta. Az újság amerikai szakértőkre hivatkozva azt írta, hogy Oroszországból és Ukrajnából is juthatott Észak-Korea olyan technológiához, illetve alkatrészekhez, amelyeknek köszönhetően a közelmúltban sikeres kilövéseket hajtott végre interkontinentális ballisztikus rakétákkal.

Radcsenko leszögezte, hogy Ukrajna betartja a katonai technológiák átadására vonatkozó nemzetközi korlátozásokat. Kiemelte, hogy a múlt hónapban Phenjan által sikeresen végrehajtott rakétakilövések csak úgy valósulhattak meg, hogy Észak-Koreának a birtokába került a rakétahajtóműhöz való üzemanyag előállításának technológiája, amellyel Ukrajna nem rendelkezik, csak Oroszország és Kína.

Phenjan, 2017. július 6.Katonák tapsolva ünneplik az újabb észak-koreai rakétakísérletet a phenjani Kim Ir Szen téren 2017. július 6-án. Phenjan két nappal korábban interkontinentális ballisztikus rakéta-kísérletet hajtott végre, a rakéta feltehetőleg a Japán kizárólagos gazdasági övezetéhez tartozó területen csapódott a tengerbe.

A tisztségviselő kijelentette, hogy Oroszországnak minden alapja és lehetősége megvan arra, hogy rakétahajtóműveket, illetve technológiát adjon át Észak-Koreának, hiszen – mint mondta – Moszkva “baráti” kapcsolatokat ápol Phenjannal, valamint Oroszország 7-20 darab Ciklon-2 és Ciklon-3 típusú rakétával rendelkezik.

Radcsenko elismerte, hogy Ukrajna 2001-ig valóban gyártott olyan rakétahajtóműveket, amelyekről a The New York Times írt, de leszögezte, hogy valamennyit beépítették az említett Ciklon-2 és Ciklon-3 típusú rakétákba, és valamennyit leszállították Oroszországnak.

Olekszandr Dehtyarjov, a Pivdenne (régi orosz nevén Juzsnoje) ukrán rakétatervező iroda főtervezője a sztrana.ua hírportálnak nyilatkozva szintén úgy vélekedett, hogy Ukrajnából nem kerülhetett Észak-Koreába olyan rakétatechnológia, amelyről az amerikai napilap írt.

Azt azonban nem zárta ki, hogy valakik, más országban készíthettek róla másolatot. Emlékeztetett arra, hogy 2012-ben két észak-koreai állampolgárt nyolc év börtönbüntetésre ítéltek Ukrajnában, mert az ukrán állami Déli Gépgyárban (Pivdenmas, oroszul Juzsmas) kémkedtek.

A kelet-ukrajnai Dnyipróban működő gépgyártó vállalat – amely főként rakéták, űreszközök és egyéb katonai célú berendezések gyártásával foglalkozik – hétfőn a honlapján megjelentetett közleményében alaptalannak nevezte és visszautasította a The New York Times cikkének Ukrajnára vonatkozó állításait.

Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök kedden Dnyipropetrovszk megyében tett látogatásakor szintén alaptalannak, valamint Ukrajnával szembeni nyílt provokációnak nevezett a sajtónak tett minden olyan kijelentetést, amely szerint a Déli Gépgyár rakétahajtóműveket adott volna el Észak-Koreának.

Forrás:

MTI