Oroszország tiltakozott egy orosz újságírónő ukrajnai kiutasítása miatt


Felháborodását fejezte ki az orosz külügyminisztérium kedden amiatt, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) elfogta, kivallatta és kitoloncolta Ukrajna területéről az orosz állami rádió és televízió tudósítónőjét.

Tamara Nyerszeszjant az orosz diplomáciai tárca szerint arra kényszerítették, hogy éjszaka gyalogosan lépje át az ukrán–orosz határt. Moszkva szerint fellépésével Kijev „durván megsérti” az orosz újságírók jogait. A külügyminisztérium követelte, hogy Ukrajna tartsa tiszteletben a tömegtájékoztatási eszközök szabadságával és biztonságával kapcsolatban reá háruló nemzetközi kötelezettségeket.

Az orosz külügyi közlemény rámutatott: nem először fordul elő, hogy az SZBU a tudósításokat Ukrajna biztonságát és területi épségét fenyegető veszélynek minősítve orosz újságírót toloncolt ki. A dokumentum emlékeztetett rá, hogy júliusban hasonló indokkal Marija Knyazevát, a Rosszija 1 és a Rosszija 24 tévécsatorna tudósítóját utasították ki.

Harlem Désir, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője Twitter-bejegyzésében a médiaszabadság korlátozásának minősítette az esetet.

Forrás:

MTI