Tüntető nyugdíjasokat vegzálnak a Krímben


Az elmúlt napokban több magányosan tüntető, idős férfit ítéltek el az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félszigeten, amiért tatár aktivisták általuk jogtalannak ítélt fogva tartása ellen tiltakoztak – írja az MTI.

Az eseteket kedden jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség az őrizetbe vett idősek védőügyvédje által a Facebookon közzétett információkra hivatkozva

Az ügyvéd arról tájékoztatott, hogy tízezer rubel, azaz több mint 43 ezer forint pénzbírságra ítélt egy szimferopoli bíróság egy nyugdíjast, Jarikul Davlatovot, amiért nyilvános tiltakozó akciót tartott egy másik idős férfi, a 76 éves krimi tatár aktivista, Szerver Karametov őrizetbe vétele ellen.

Utóbbi augusztus 8-án egymaga vonult ki tüntetni a Krími Autonóm Köztársaság fővárosában, Szimferopolban, az ottani legfelsőbb bíróság épülete elé azért, hogy engedjék szabadon Ahtem Csijgozt, a medzslisz, azaz a krími tatárok érdekvédelmi szervezetének helyettes vezetőjét, akit még 2015 januárjában vettek őrizetbe, és a bíróság aznap tartott ülést az ügyében. Az idős aktivista “Putyin (és Akszjonov), gyermekeink (Ahtem Csijgoz) nem terroristák! Elég a krími tatárok elleni vádakból!” – feliratú plakátot tartott fel, amiért a hatóságok őrizetbe vették, majd a bíróság tíz napi elzárásra és tízezer rubel pénzbírságra ítélte tettéért.

Hétfőn egymástól függetlenül négy nyugdíjas határozta el magát, hogy egyedül kimegy tüntetni Karametov őrizetbe vétele ellen. Az idős emberek Karametov plakátjához hasonló szövegű táblákat tartottak a kezükben. A rendőrök mindannyiukat őrizetbe vették – köztük a kedden pénzbírságra ítélt Davlatovot -, de még azokat a járókelőket is begyűjtötték, akik lefotózták a demonstráló idős embereket. Az esetről a Faceboookon hírt adó ügyvéd információi szerint összesen nyolc személyt vettek aznap őrizetbe.

Forrás:

MTI