“Véletlenül” előkerült 12 milliárd forintnyi Bitcoin három ukrán politikusnál


A szigorodó korrupciós ellenőrzések során feltárták, hogy a kormányzópárt három tagja közel 45 millió dollárt értékben birtokol Bitcoint – számolt be a portfolio.hu.

A Bitcoin árfolyama új történelmi csúcsot döntött, 4400 dollárt is kellett már adni egy Bitcoinért, azonban tegnap közel 500 dollárt esett az árfolyam, ami 11 százalékos esésnek felel meg a csúcshoz képest. Ennek ellenére már több millió dollárt ér annak a három ukrán politikusnak a Bitcoin vagyona, akik lebuktak a legutóbbi vagyonellenőrzés során.

Minden ukrán parlament-tagnak kötelező online formában benyújtani a vagyonnyilatkozatát, ez egy új, IMF által elfogadott korrupcióellenes stratégia része.

Ebbe bukott bele három ukrán politikus, akik közül Dimitry Golubov birtokolja a legtöbb kriptopénzt, 8752 darab Bitcoint, ami közel 36 millió dollárt ért, Alexander Urbansky 2494 Bitcoint tart, ez 10,3 millió dollár, Dimitry Belotserkovetsnek 398 darab Bitcoinja van, ami 1,6 millió dollárt ér.

Az Ukrán jegybank már elkezdte megtenni a szükséges lépéseket a kriptovaluták szabályozására, az augusztus végén tartott ülésükön pedig további döntéseket hozhatnak az ügyben. Helyi források szerint a hattóságok lefoglaltak több Bitcoin bányászatra használt számítógépet, miután egy állami intézményben illegálisan működtették őket.