Tovább terjed az afrikai sertéspestis


Tegnap a délutáni órákban derült ki, hogy a Pósaházán még augusztus 13.-án elhullott házi disznókból vett mintákban mégiscsak kimutatták az afrikai sertéspestis vírusát.

A munkácsi járási járványmegelőzési bizottság ülésén úgy döntöttek, a gazdaságban fellelhető valamennyi, összesen 52 disznót le kell vágni.
Mint azt korábban megírtuk, a megyében észlelt afrikai sertéspestis további terjedésének megakadályozása érdekében elkezdték a megye vadászterületein a vaddisznók kilövését. A kilövés elsősorban azokat a járásokat érinti – ökörmezői, volóci, ilosvai, técsői –, melyekben észlelték az ASP-ét, s annak három kilométeres körzetében. A kilőtt példányokból mintát vesznek, s amennyiben kimutatják benne a sertéspestis vírusát, további megsemmisítésre átadják azt a járási állategészségügyi szolgálatnak.

Augusztus 15-ig hat, a Pósaházaival most már hét laboratóriumi mintában találták meg a vírust, melyeket a beregszászi járási Beregújfaluban a Hubert vadászati gazdaságban, az ilosvai járási Bilkei erdészetben, valamint az ökörmezői állami erdészetben gyűjtöttek be.

Forrás:

KárpátHír