Külhoni Magyarságért Díjat kapott Katkó László, a nagydobronyi gyermekotthon igazgatójaRangos elismerésben részesült Katkó László, az Ukrajna szerte egyedülálló nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon igazgatója.


Idén tizenegy ember, illetve szervezet kapta meg Külhoni Magyarságért Díjat, amelynek alapításáról 2011-ben döntött a kormány.
A díj a külhoni magyar közösségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, a nemzet örökségének megőrzésében, az egyházi életben, a tudományban a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszerveződésben kiemelkedő tevékenységet végző magyarországi és a külföldi személyeknek és szervezeteknek adományozható.

Díjat kapott Zupko Mária (Szlovákia) gyógypedagógus, Vadkerti Imre (Szlovákia) színész-énekes, Verebes Krnács Erika (Szerbia) előadóművész, Pénzes János (Szerbia) szabadkai megyéspüspök, a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon (Ukrajna), Cár Anna (Szlovénia) tanár, Lengyel Ferenc és Lengyel Melinda (Ausztria) tanár és a venezuelai magyar közösség. A miniszterelnök díjat adományozott továbbá Horváth Annának, Kolozsvár volt alpolgármesterének, Kató Bélának, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökének és Tamási Zsolt Józsefnek, a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum volt igazgatójának.

A Fotón szereplők:

Budapest, 2017. augusztus 18. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b5) és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (j5), valamint Vadkerti Imre szlovákiai színész-énekes, Katkó László, a nagydobronyi (Ukrajna) Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon igazgatója, Verebes Krnács Erika a szerbiai előadóművész, Kunckelné Fényes Ildikó, a venezuelai Latin-Amerikai Magyar Országos Szervezetek Szövetségének elnöke, Zupko Mária szlovákiai gyógypedagógus, Cár Anna szlovéniai tanárnő, Pénzes János szabadkai megyéspüspök, valamint Lengyel Melinda és Lengyel Ferenc ausztriai pedagógusok (b-j), a Külhoni Magyarságért Díj díjazottjai az Országház Vadásztermében 2017. augusztus 18-án.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt