Újabb kommunális díjemelést vizionálnak a szakértők


A közeljövőben ismét drágulhatnak Ukrajnában a kommunális díjak. Annak ellenére, hogy a kormány megígérte, idén már nem lesznek újabb emelések, egy sor szolgáltatás árát éppen most készülnek áttekinteni, írja a Zakarpatszkij koreszpondent.

Miközben márciusban ötödik alkalommal és 25 százalékkal drágult az áram, legnagyobb mértékben ismét csak az elektromos energia és a fűtés díja emelkedhet. Az energetikai és kommunális szolgáltatások árát szabályozó nemzeti bizottság oldalán augusztus 11-én több új ármeghatározási lehetőséget is publikáltak. Az egyik például azt ajánlja, hogy más séma, úgynevezett RAB-tarifa szerint számolják fel a megyei áramszolgáltatók számára a beszerzési árat.

„Ez a módszer, merőben más a mostaninál. Jelenleg a „költségek és az árrés” alapján számítják ki a villamos energia árát.

Ez azt jelenti, hogy az energetikai vállalat benyújtja az árszabályozó bizottsághoz a becsült költségeket és a kívánt bevételt. A RAB – árak a beruházásokat is tartalmazzák: a hálózat felújítására fordított költségeket, valamint a kamatlábat, melynek révén visszatérülnek a befektetések és nyereséges lesz a vállalat. A RAB – tarifa jóval progresszívebb, mivel vonzóvá teszi az energetikai szférát a befektetők előtt, s ezáltal biztosítja a hálózat idejében történő modernizációját. Ukrajna villamos energia hálózatának minimum a 70 százaléka elavult, ezért forszírozza az Európai Unió és a nemzetközi valutaalap a RAB tarifa bevezetését”, derült ki Dmitro Marunics, az Energiastratégiai Alapítvány igazgatójának szavaiból.

Eközben Volodimir Grojszman tagadja a drágítás lehetőségét. Az új ármeghatározási módszerekről beszélve azt mondta, annak olyannak kell lennie, hogy a lakosság számára ne változzon az áram díja. A szakértők szerint viszont az emelés elkerülhetetlen, mindenki megérzi majd. Ugyanis, ha folyamatosan és idejében modernizálják a hálózatot, kevesebb lesz a fogyasztás, ritkábban lesznek áramszünetek, javul a szolgáltatás színvonala. De ehhez az idilli állapothoz legalább három évre lesz szükség, vetítik előre.

A villany és a fűtés árának emelését a drága szén is provokálja. A közlemúltban derült ki ugyanis, hogy Ukrajna tonnánként 113 dollárért fogja vásárolja az antracitot az USÁ-tól. Az Xcoal Energy and Resources-al kötött szerződésben 700 ezer tonna antracit szerepel. Vagyis az amerikai szénért nemcsak a nagybani fogyasztók, hanem a lakosság is többet fizet majd.

Forrás:

KárpátHír