Újabb szociális támogatást vontak meg a családoktól


Augusztus 1-jétől megszüntették a gyermeknevelési támogatást, melyet a családok a baba hároméves koráig kaptak, tehát azoknak a családoknak, melyekben a pici augusztus 1-je után jött a világra, már nem fizetnek.

Akik június 30-ig születtek, azok továbbra is kapják a minimális havi 130 hrivnyát, értesít a Zakarpatszkij koreszpondent.

A szociálpolitikai minisztériumban az intézkedést a „családok szociális védelme optimizációjának” nevezik, s azt állítják, az összeget beleolvasztották a gyermek születése esetén járó segélybe. Jelenleg, attól függetlenül hányadik gyermekként jön a világra, 41 280 hrivnyát fizet az állam a baba születésekor, melyből először egy összegben 10320 hrivnyát utal, majd a maradék összeget 36 hónapon át havi 860 hrivnyánként. Megjegyzendő, az összeg még a 0-tól 6 éves korig megállapított létminimumot sem éri el, melynek összege május óta 1426 hrivnya.

Az Ukrán-Helsinki emberjogi egyesület ügyvédje, Makszim Scserbatyuk számításai szerint, a családok így évi 5 és 18 ezer hrivnya közötti összegtől esnek el, attól függően, hogy 130 vagy 500 hrivnya közötti summát kaptak korábban. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy korábban a második gyermeket 62 ezer, míg a harmadikat 124 ezer hrivnyával támogatta az állam, kiderül, hogy közel 83 ezer hrivnyát vett ki az állam a családok pénztárcájából. Az érdekvédők szerint, ha a kormány a szociális kifizetéseken akar spórolni, azt nem a családokkal kellene kezdeni, hanem képviselők, ügyészek stb. „szakmai” kedvezményeivel, segélyeivel.

Forrás:

KárpátHír