Ukrajnának továbbra is Oroszország a legfőbb gazdasági partnere


A hivatalos adatok szerint 2017 első felében Ukrajna 2,985 milliárd dollár értékben importált Oroszországból, 41,5 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. Eközben Kijev 1,93 milliárd dollár értékben exportált agresszornak tartott szomszédjának, ami 26,4 százalékos növekedést takar éves összevetésben – számolt be a Vg. A két ország külkereskedelmi mérlegét nézve Kijev szempontjából számottevő, 1,05 milliárd dollár a mínusz.

A portál megjegyzi, Ukrajna a teljes külkereskedelmi mérleget tekintve is negatív szaldóval bír: az első hat hónapban 20,65 milliárd dollárt tett ki a kivitel, miközben a behozatal 22,53 milliárd volt. Az export 24,2, míg az import 29,9 százalékos bővülést mutat.

Ukrajna legfontosabb külső piaca Moszkva után Törökország és Lengyelország (egyaránt 1,25 milliárd amerikai dollárral), utána következik Olaszország (1,18 milliárd), India (1,13 milliárd), majd Egyiptom (1,08 milliárd). A behozatal terén is Oroszország után Németország és Kína áll a dobogón, ahonnan 2,62, illetve 2,56 milliárd dollár értékben érkeztek javak.

Az ukrán statisztikai hivatal legújabb jelentését kommentálva Vszevolod Sztepanyuk közgazdász megjegyezte: ezekből az adatokból is látszik, hol van Ukrajna igazi helye, hová van beágyazva az ország ipara és gazdasága.

A szakértő szerint nem lehet véletlen, hogy a három éve tartó ukrán–orosz szembenállás, a hallatlanul sok kölcsönös szankció, a kereskedelmi blokád ellenére változatlanul Oroszország Ukrajna legfőbb gazdasági partnere, amin még az Európai Unióval megkötött szabadkereskedelmi egyezmény sem változtatott.

Az uniós tagországokkal való kereskedelem terén hiába volt az első fél évben 24 százalékos növekedés, Sztepanyuk a második fél évben visszaesést prognosztizál. Az ukrán exportőrök ugyanis már kihasználták az uniós vámmentes kvótákat, s a különböző adók és illetékek megfizetésével már nem lesz annyira élénk a felek közötti együttműködés.