Barcelona: lelőtték a feltételezett elkövetőt


A spanyol hírügynökség a terrorelhárításra hivatkozva gyorshírben jelentette, hogy a katalán rendőrség lelőtte Junesz Abujakubot, a barcelonai gázolásos merénylet feltételezett elkövetőjét, aki a kisteherautót vezette.

A katalán kormány belügyekért felelős tagja bejelentette sajtóértekezletén, hogy a katalóniai támadásoknak van egy 15. halálos áldozata is.

A katalán rendőrség más európai országokra is kiterjesztette a kutatást a 22 éves, marokkói születésű Junesz Abujakub után, aki múlt csütörtökön Barcelona központjában a gyalogosok közé hajtó kisteherautót vezette feltehetőleg. A katalán rendőrség most figyelmeztette az embereket, hogy a barcelonai gázolásos merénylet feltételezett, szökésben lévő elkövetője veszélyes bűnöző, fegyver lehet nála. A férfi magas, sötét bőre és sötét, rövid haja van, szakálla is lehet.

Joaquim Form, a belügyekért felelős kormánytag azt mondta a sajtónak hétfőn: leszúrva, holtan találtak egy 34 éves férfit egy gépkocsiban, amelyet Abujakub elrabolt a barcelonai mészárlás után, és áthatolt vele egy rendőrségi ellenőrzőponton. Az autót Barcelona egyik külvárosában találták meg, tulajdonosának holtteste pedig a hátsó ülésen volt. A gyilkosságot mindeddig nem hozták összefüggésbe a barcelonai vagy a cambrilsi terrortámadásokkal. Form a lakosság segítségét kérte Abujakub kézre kerítéséhez, akinek fotóját több platformon megosztották.

A katalán rendőrséget vezető Josep Lluís Trapero egy sajtótájékoztatón azt mondta: elképzelhető, hogy Abujakubnak sikerült átjutnia Franciaországba. A férfi a támadások sok más gyanúsítottjához hasonlóan a határ menti Ripollban élt.

A katalán kormány egyik tisztségviselője megerősítette, a barcelonai merénylet összes áldozatát azonosították.

Forrás:

MTI/KárpátHír